Pelargon frön

På denna sida

Pelargonfrön i handeln är nästan alltid F1-hybrider, men F2-hybrider förekommer också. Även rena arter går att fröså, men är ofta mer krävande.

Om du har en pelargon hemma som sätter frö kan du ta vara på dem och plantera dem, men plantan kan bli väldigt annorlunda än moderplantan. Det är roligt och spännande att få se vad som dyker upp i krukan, men om man däremot absolut vill ha en klon av moderplantan får man föröka med sticklingar istället för att förlita sig på frön.

De moderna F1-hybrider och F2-hybrider som är vanliga i handeln brukar börja komma upp inom två veckor efter sådd, medan andra pelargonfrön kan ta mycket längre tid på sig.

frökapslar från pelargon

Geranium robertianum frön och frökapslar – Bild av Michael Gasperl

När kan jag så pelargoner?

Pelargoner kan man fröså året runt, men det är vanligast att göra det under andra halvan av december eller månaden januari för att de ska vara i fas med dagsljusets återkomst framåt vårkanten och vara tillräckligt stora för att ställas utomhus när risken för frost är över. Givetvis får man anpassa en del efter vilken odlingszon man bor i. Räkna med att det tar ungefär 15 veckor från frösådd till att plantan är redo att börja vänjas vid utomhuslivet, när det rör sig om F1/F2-hybrider.

Tips! Var inte ledsen om du missade att sätta frön kring årsskiftet. Sår man pelargoner lite senare kan man få fram jättefina plantor att njuta av under augusti och september istället.

Guide för att så pelargoner

pelargonfrönObs: För att så frön från vilda pelargoner, följ inte denna guide utan leta upp ”Frösådd av vilda pelargoner” som du hittar längre ned på denna sida.

  1. En fyrkantig kruka med måtten 8 cm x 8 cm x 8 cm är lagom stor för fem frön. Med en plastkruka har du striktare kontroll över fuktigheten än med en lerkruka.
  2. Köp såjord av bra kvalité och blanda med finleca eller perlit för att ytterligare förbättra genomsläppligheten för vatten och syre.
  3. Fyll krukan med jord och fukta den.
  4. Pelargoner är ljusgroende vilket innebär att du inte ska plantera fröna nere i jorden, utan bara varsamt trycka dem mot den fuktade jordytan.
  5. Placera krukan där temperaturen är 20-25 grader C. Ett miniväxthus gör det enklare att hålla jorden fuktig. Tänk på att jorden ska vara fuktig, inte blöt.
  6. Så snart plantorna börjar komma upp är det extra viktigt att de får tillräckligt med ljus. Det naturliga dagsljuset i Sverige är inte tillräcklig förrän framåt april-maj (beroende på läge i landet), så innan dess behöver du komplettera med artificiell plantbelysning. Skaffa en timer och ge plantorna belysning 14 timmar per dygn. Nu när plantorna har börjat komma upp är det också bra om man kan sänka temperaturen något, ned till 16-20 grader C, för det skapar lägre och mindre glesa plantor.
  7. När plantorna har fått minst två riktiga blad kan de omplanteras till egna krukor. Använd gärna pelargon-jord.

Frösådd av vilda pelargoner

Att lyckas med frön från vilda pelargoner från naturen (eller rena arter som odlas) är knepigare än att använda de hybridfrön som är vanligast i handeln. De är inte anpassade för att vara odlingsväxter utan spelar efter andra regler, till exempel vad gäller hur de triggas att gro.

Har man otur med tajmingen kan det ta upp till ett år innan fröet gror. Det gäller alltså att ha tålamod och inte kasta ut projektet bara för att det tar tid. Fortsätt hålla jorden lagom fuktig fast det känns hopplöst.

Påskyndning

Det finns vissa knep man kan ta till för att försöka skynda på processen, men det är inte garanterade att fungera.

  • Skalning.Ta bort frökapseln innan du sår.
  • Ta bort spetsen.Skär av eller fila bort den yttersta spetsen på fröet innan du sår.
  • BlötläggningLägg fröet i blöt i ett dygn innan du sår. Om du vill ta bort frökapseln och spetsen ska detta göras innan blötläggningen.

Att så

  1. Välj en liten kruka, eftersom det minskar risken för övervattning.
  2. Köp såjord av god kvalité och blanda upp den med perlit eller fin sand.
  3. Vattna jorden så den blir fuktig men inte blöt.
  4. Lägg max tre frön på jorden och täck med max 0,5 cm fuktig sand.
  5. Placera krukan där temperaturen är 20-24 grader C. Vattna med sprejflaska vid behov. Jorden ska hållas fuktig, men inte blöt. Ett miniväxthus gör det enklare att hålla jorden fuktig.
  6. Så snart plantorna börjat gro, sänk temperaturen till 16-20 grader C och tag bort eventuellt miniväxthus. Nu krävs rejält med ljus, 14 timmar per dygn. Direkt gassande solljus bör dock undvikas.
  7. När plantorna har 3-5 blad var kan de planteras om i varsin egen kruka. Använd pelargonjord eller blomjord, och blanda upp jorden med perlit eller fint grus. Krukan bör vara max 6 cm i diameter, eftersom stora krukor ökar risken för övervattning.