Övervintra pelargoner

På denna sida

Många av de pelargoner som idag säljs i handeln behöver ingen vintervila alls, men det är ändå vanligt att man väljer att vintervila sina pelargoner – antingen för att man inte har plats för att ta in stora utomhuspelargoner i hemmet och hellre låter dem vila i förrådet, eller för att man tycker att det är trist när pelargonerna inte blommar (på grund av ljusbristen under vintern) och väljer att ha dem undanställda tills de kan börja blomma igen.

För de allra flesta pelargoner finns det alltså inte något krav på att de måste vintervila, utan det är upp till dig hur du gör. Värt att veta är också att många av odlingsformerna kommer från vilda arter som är hemmahörandes i subtropiska delar av världen där det är torka – inte kyla eller mörker – som tvingar växten att sluta växa, tappa blad eller vissna ned mer rejält.

pelargon vinter

Förberedelser inför vintern

  • Rensa bort vissnade blommor och blad.
  • Om du hittar delar som är skadade eller svaga, klipp bort dem.
  • Om plantan ska vinterförvaras mörkt, ansa den ganska rejält och glesa ut den. Om du struntar i det här steget kommer det att finnas mer att ansa bort efter vinterförvaringen, och risken för hälsoproblem under vinterförvaringen ökar.
  • Granska noga för att hitta mögel. Glöm inte bort att kontrollera bladvecken. Om du upptäcker mögel, spreja med anti-mögelmedel för växter.
  • Att flyttas innebär alltid en viss stress för plantan, vilket gör den mer känslig för angrepp av skadeinsekter. Granska plantan noga, både innan flytten och regelbundet den närmsta tiden efter flytten, så att du kan agera snabbt om något problem uppstår. Klisterskivor finns att köpa i handeln, för att göra det enklare att upptäcka vissa sorters parasiter.
  • Om plantan ska vinterförvaras mörkt, ta inte in en kruka där jorden är blöt. Låt jorden torka ut (eventuellt inomhus) innan plantan ställs mörkt. Kombinationen blöt jord + mörker leder lätt till mögelangrepp.
  • Om du har flera pelargoner, se till att varje kruka har sitt eget fat. Att dela fat ökar risken för att hälsoproblem sprids mellan plantorna.

Hur övervintrar jag pelargonen i ett svalt rum utan ljus?

Den övervintringsmetod som kräver minst arbetsinsats är att placera pelargonen i ett svalt rum utan ljus. Då behöver den bara vattnas ytterst sparsamt och kommer att gå in i ett slags viloläge.

Denna metod är särskilt vanlig för de kraftiga och tåliga zonalpelargonerna. Vissa moderna sorter klarar däremot inte av denna typ av vinterförvaring, och det finns också gott om exempel på vilda arter som inte är anpassade för den typ av djup vintervila.

När man tar fram pelargonen inför nästa säsong kommer det att ta tid för den att vakna igen efter den så pass djup vintervila, så denna metod passar inte den som vill få igång blomningen så snabbt som möjligt.

Vattning

När en pelargon står svalt och mörkt behöver den inte mycket vatten. Tillväxten kommer att avstanna och plantans omsättning av vatten minskar rejält. Sugrötterna (plantans tunna vita rötter) torkar in. Om man då vattnar för mycket kan den fuktiga jorden göra så att rötterna ruttnar.

Att du vattnar sällan betyder inte att du ska ge mycket vatten när du väl vattnar. Vattna sällan och lite; en liten slurk räcker.

Näring

Plantan behöver inte mycket näring under vintervilan, men att ha all-round näring i vattnet rekommenderas för att hålla växten i optimalt skick. (Du ska alltså inte ge den typ av näring som är anpassad för att uppmuntra blomning hos pelargoner, utan bara vanlig grundnäring.)

Hur övervintrar jag min pelargon i ett rum där det är svalt men ljust?

Om du har tillgång till ett förvaringsrum där temperaturen ligger mellan 4-8 grader C och dagsljuset kan skina in direkt på pelargonen är detta idealt för många pelargoner. Under de månader då vi inte har så mycket dagsljus i Sverige kommer de att vila ganska djupt, och sedan vaknar de gradvis upp igen i takt med att dagarna blir längre på våra breddgrader.

Tillförseln av vatten och näring behöver anpassas efter temperatur och ljustillgång. Vår tumregel är en liten vattning var tredje vecka, men ju svalare desto glesare mellan vattningarna. Näringen ska inte vara sådan som uppmuntrar blomning.

Tänk på att om du inte ställer plantan precis vid fönstret utan längre in i rummet, kanske till och med lite skymd av bråte, så ska du snarare följa råden för ”svalt rum utan ljus”.

Kan jag få mina pelargoner att fortsätta blomma under vintern?

Ja, det brukar fungera. Se till att temperaturen är minst 10 grader C, fortsätt vattna (men mer sparsamt än under sommaren) och ge plantan tillräckligt med artificiell växtbelysning (cirka 14 timmar per dygn). Ge näring som är anpassad efter en blommande pelargons behov.

Det är viktigt att man får till alla tre faktorerna – temperatur, vatten och ljus – och har koll på hur de samspelar med varandra. Om man till exempel missar med belysningen men ändå låter plantan stå i 10 grader C och inte drar ned på vattningen till miniläge kommer man att få problem.

Kan min pelargon överleva vintern i rumstemperatur?

Det beror på hur varmt rumstemperatur är hos dig. De allra flesta pelargoner trivs i upp till 20 grader C under vintern, förutsatt att de får rätt mängd ljus och vattning också. Vattna sparsamt under den mörkaste delen av året och öka sedan gradvis i takt med att växten får mer och mer dagsljus.

Många pelargoner kan alltså stå på fönsterbrädan hemma under vintern utan att duka under. Om de inte får särskild växtbelysning kan du dock räkna med att plantan blir ganska gles och gänglig av detta.

Viktigt: Vissa rena arter och primärhybrider klarar inte av den mörka svenska vintern på fönsterbrädan utan tillskott av växtbelysning. Det samma gäller en hel del odlingsformer av hängpelargon.

Varningar

Vissa pelargoner är mer krävande än andra vad gäller övervintringen. Om du till exempel har stjärnpelargoner eller hängpelargoner rekommenderar vi starkt att du söker upp information rörande den specifika variant som du har och följer de råden. Det samma gäller för brokbladiga pelargoner, eftersom vissa av dem inte hanterar förvaring i mörker väl.

Vissa pelargoner inom kategorin Campylia är mycket känsliga för kombinationen låg temperatur + fukt, och de blir ännu mer känsliga om de inte får tillräckligt med ljus. Ställer man dem för att övervintra på en plats som är sval, fuktig och mörk kan man räkna med att de dör.

Värt att tänka på är också att många vilda arter kommer från södra Afrika och är anpassade för att ha sin viloperiod när det är torrt och varmt. (Detta gäller också för primärhybrider från sådana arter.) De kan därför vilja ha sin viloperiod under den varmaste delen av året, och sedan börja blomma under senhösten, eller så kommer de igång med blomningen efter nyår när ljuset börjar återvända. Har man då ställt undan dem i ett mörkt förråd förstör man vad som kunde ha blivit deras bästa blomningsperiod.

Ta sticklingar

Ta gärna sticklingar av dina pelargoner i augusti och övervintra dem som småplantor. Då har du reservplantor att tillgå om de stora plantorna skulle duka under innan våren kommer.