Pelargon sticklingar

På denna sida

Den vanligaste metoden för att föröka pelargoner är att använda sig av sticklingar. Andra alternativ är att så frön eller använda sig av ett blad.

Kortfattad guide för hur man driver upp en stickling från en pelargon

  1. Skär av ett sido- eller toppskott som inte blommar. Om du inte hittar något sådant, ta ett som blommar och ta bort blomman.
  2. Tag bort de nedre bladen genom att dra dem försiktigt nedåt tills de lossnar. Där bladen satt (bladfästet) kan sticklingen bilda rötter. Låt alltid minst två blad vara kvar på skottet.
  3. Sätt skottet i en kruka med fuktig såjord.
  4. Ställ krukan på en plats som är varm och ljus, men inte alltför het. Om skottet inte får tillräckligt med ljus kommer rotutvecklingen inte att gå bra.
  5. Att nya blad produceras är ett tecken på att skottet skapat rötter. Fortsätt hålla jorden fuktig, men inte blöt. Den ska aldrig torka ut helt, men överdrivet vattnande kan leda till rot-röta, så det gäller att hitta rätt läge.

Pelargon sticklingar

När ska jag ta sticklingar?

Man kan ta sticklingar när som helst (såvida plantan inte är i viloläge) men många föredrar att ta sticklingar på våren och försommaren då moderplantans tillväxt är som starkast. Dessutom beskär många sina pelargoner då, vilket gör det praktiskt att ta sticklingar.

En annan vanlig tidpunkt att ta sticklingar är på sensommaren och hösten. Vill man inte övervintra en stor pelargon kan man ta sticklingar istället, alternativt kan man ta stickling för att ha på reserven om moderplantan inte överlever vintern.

Tips!

  • Din chans att lyckas med en stickling ökar om du tar sticklingen från en välmående moderplanta. Om du tar skott på våren, undvik att ta de veka och gängliga toppskott som är vanliga när plantan nyligen kommit ut från övervintringen. Ha tålamod och vänta några veckor, tills moderplantan hunnit börja producera starkare skott.
  • Om din pelargon får ganska hårda förvedade toppskott när den börjar blomma är din chans att lyckas med sticklingarna högre om du tar sticklingarna innan de hunnit förvedas.
  • Om du har fler sticklingar än du behöver kan du sälja dem online för att tjäna pengar så att du kan köpa nya pelargoner till din samling.

Hur tar jag sticklingen?

Den vanligaste metoden är att ta en stickling från toppen (en så kallad toppstickling). Detta innebär att man skär av toppen på en gren på pelargonen, så att man får en stickling med 4-5 blad. Man skär precis ovanför ett blad, för i bladvecket (som sitter precis ovanför bladet) kan sticklingen producera nya skott.

Om man inte vill skära av toppen kan man klippa av den eller nya av den med fingrarna. Oavsett vilken metod man väljer är det viktigt att man använder sig av rena redskap eller en ren hand.

Knivar och saxar ska man helst sterilisera (t ex koka, bränna eller tvätta med sprit) så att man inte sprider sjukdomar mellan olika plantor, och händer ska som vanligt tvättas med tvål och vatten.

Vad är en B-stickling?

Om du har en lång gren på din pelargon kan du ta både toppstickling och ytterligare en stickling. Den andra sticklingen kallas för B-stickling och har inte någon vanlig topp, men efter ett tag kommer detta inte att märkas utan den fungerar som en vanlig stickling.

B-sticklingen skärs av precis som en toppstickling. Man skär av en bit som har 4-5 blad och tar sedan bort de nedersta bladen.

Vilken kruka rekommenderas?

  • En stor kruka gör det svårare att vattna lagom mycket, så vi rekommenderar en kruka med cirka sju centimeters diameter.
  • Med en plastkruka har du större kontroll över fuktigheten än med en lerkruka.

Måste man använda såjord?

Nej, man måste inte använda såjord, dock bör man inte använda vanlig blomjord eftersom den är för kompakt och ofta har ett näringsinnehåll som inte är optimalt för en stickling. I vissa fall är även såjorden alltför kompakt för att passa för sticklingar av pelargon; då kan man blanda den med lite perlite för att få den mer lucker så att den bättre släpper igenom både vatten och syre.

Ett alternativ till såjord är torvbricketter, om man klarar av att hålla dem lagom fuktiga.

Om du vill försöka rota ett skott från en svårrotad pelargon kan du testa stenull istället. Stenull består av diabas som smälts samman med koks. Många svårrotade vildarter av pelargon föredrar stentull framför såjord och torv, och det samma gäller för vissa miniatyrer och brokbladiga pelargoner.

Att rota sticklingen i vatten

Att rota sticklingen i vatten gör processen onödigt komplicerad, eftersom rötter som bildats i vatten måste ombildas när sticklingen planteras i jord.

Hur djupt ska jag sätta sticklingen?

Det är viktigt att inte sätta sticklingen för djup; en till två centimeters djup är lagom.

Du behöver få sticklingen att stå stadigt, men undvik att packa jorden hårt kring den.

 

Var ska krukan stå?

Det ska vara minst 20 grader varmt. God belysning är viktigt, men undvik stark sol, särskilt södersol. Fram till ungefär mitten av april behöver sticklingen artificiellt ljus. (Bor man norröver kan man den behöva artificiellt ljus längre än så.)

Ska jag ställa sticklingen i ett miniväxthus?

Nej, varken miniväxthus eller plastpåse rekommenderas för vanliga pelargon-sticklingar.

Vattning av stickling

Sticklingen vill ha det ganska torrt under rotbildningen, så var återhållsam med vattningen. Jorden ska vara fuktig men inte blöt.

Tillsätt gärna näring för pelargoner i vattnet.

Hur länge dröjer det innan sticklingen får rötter?

Allt från en vecka till sex veckor är normalt, och väldigt många olika faktorer spelar in.

Ryck inte i sticklingen för att testa om den fått rötter.

När tillväxten har kommit igång ordentligt ovan jord kan man varsamt vända på krukan, lyfta av den från jordklumpen och se hur pass mycket rötter som syns. Om det finns ordentligt med rötter är det dags för omplantering i en större kruka. Har man tålamod kan man vänta med detta ända tills rötter börjar sticka ut ur krukans dräneringshål.

Omplantering

  • Välj en helt ren kruka av plast eller lera. Skillnaden i storlek ska inte vara så jättestor mellan sticklingskrukan och den nya krukan.
  • Använd blomjord. För tio delar blomjord blanda in en del perlite.
  • Sätt varsamt ned sticklingen på samma djup som tidigare. Fyll på med jord och tryck lätt runt omkring.

Vidare skötsel

Håll jorden fuktig, inte blöt.

Det känns sorgligt, men de första blomknopparna bör man ta bort direkt, så att plantan kan fokusera på sin tillväxt istället.

Vissa pelargoner behöver toppas för att förgrena sig, andra förgrenar sig på egen hand. Tag reda på vad som gäller för just din pelargon.