Omplantera pelargoner

På denna sida

Efter en tid i samma kruka kommer pelargonen att ha fyllt upp en stor del av krukan med sina rötter och behöver omplanteras till en ny, något större kruka. Även om man regelbundet vattnar med pelargonnäring måste man alltså plantera om sina pelargoner då och då, eftersom det inte bara handlar om att jorden får slut på näring. Om man inte planterar om mår pelargonen dåligt eftersom jorden är alltför kompakt och det finns för mycket rötter i förhållande till krukans storlek. Dessutom hindras plantan från att skapa nya rötter, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med plats.

Det är vanligt att plantera om pelargoner i februari/mars, så att de har ny fin jord att växa i inför vår och sommarsäsongen. Man kan dock behöva plantera om även under andra delar av året om man upptäcker att pelargonen står för trångt.

plantera om pelargoner

Förberedelser inför omplantering

  • Kontrollera vilka pelargoner som behöver planteras om. Att rötter börjar krypa ut ur hålet i botten av krukan är ett varningstecken.
  • Köp hem tillräckligt med pelargonjord.
  • Kontrollera att du har krukor av rätt storlek och rengör dem ordentligt. Även krukor som stått tomma länge kan härbärgera sjukdomar och parasiter om man har otur.
  • Lägg fram en ren vass kniv, sax eller sekatör, eftersom du kan behöva beskära plantan i samband med omplanteringen.
  • Du behöver också en ren sked, skopa eller liten spade för jorden.

Beskärning av pelargon inför omplantering

Det är mycket vanligt att man passar på att beskära pelargonen i samband med omplanteringen, men det är inget måste. Om pelargonen ser ut och växer som du vill kan du nöja dig med att ta bort eventuella vissnade och skadade delar innan omplanteringen.

Om du vill beskära grenar, skär alltid precis ovanför ett bladfäste.

Tänk på att vissa pelargoner bildar blomknoppar under vintersäsongen. Om du till exempel beskär en engelsk pelargon i februari kommer du att skära bort många knoppar, vilket försenar blomningen. Denna typ av pelargoner ska helst inte beskäras senare än oktober, om det inte är påkallat av medicinska skäl eller man är okej med att blomningen försenas.

Omplantering av pelargoner, steg för steg

  1. Tag varsamt loss pelargonen från krukan och inspektera rotklumpen. Drag försiktigt i klumpen och skrapa bort en del av den gamla jorden, om det är möjligt utan att orsaka skada. Titta efter tecken på rotlöss (små vita ludd-tussar bland rötterna). Om du upptäcker rotlöss bör du strunta i att plantera om din pelargon; tag skott istället och kassera moderplantan (lägg den inte på komposten).
  2. Tag fram en ren kruka som är något större än den gamla krukan. Fyll den med pelargonjord. (Om du vill öka dräneringsförmågan och ge rötterna mer syre kan du blanda jorden med perlit eller små lecakulor.)
  3. Plantera pelargonen på ungefär samma djup som tidigare. Fyll på med jord runtomkring. Tryck varsamt för att ge stadga.
  4. Vattna, men var sparsam med vattnet till en början. Det kommer att ta dit för plantan att vänja sig och börja växa igen, och det är först då den behöver mycket vatten.

Vanliga frågor

Hur ofta skall man plantera om sina pelargoner?

Man bör vanligen plantera om sina pelargoner en gång om året.  Vanligtvis tidigt på våren.  Men om du har en mycket snabbväxande pelargon så kan du behöva plantera om den oftare. Mycket små plantor kan ibland klara sig två år utan omplantering.   Det är alltid bäst att ta ut jordknölen ur krukan och se om den är full med rötter.  Om krukan är ful bör du plantera om din växt, om det fortfarande finns mycket plats kvar kan plantan stanna i sin kruka.

Kan man använda orkidejord när man planterar om sina pelargoner?

Nej, orkidejord också kallat orkidesubstrat är inte lämpligt för pelargoner.  Orkidejord är utvecklad för epifyter som normalt lever i träd, inte för marklevande växter såsom pelargoner.  Orkidesubstrat innehåller för mycket luft och torkar ut alltför snabbt för att vara lämpligt för pelargoner.  Orkideer.se har en bra artikel om orkidesubstrat om vill lära dig mer om dessa ”jordar” och vad de innehåller.