Föröka pelargoner

På denna sida

Föröka med stickling

Pelargon sticklingMer information hittar du i vårt artikel om pelargonsticklingar.

  1. Väl ett sido- eller toppskott och skär av det. Det ska ha 4-5 blad.
  2. Om skottet har blommor eller knoppar, tag bort dem.
  3. Tag bort de nedre bladen. Lämna minst två av de övre bladen kvar. Där de borttagna bladen satt (vid bladfästet) kommer skottet att skicka ut sina rötter när du har planterat det.
  4. Plantera skottet i en kruka med fuktig såjord. Det är viktigt att jorden är lucker.
  5. Ställ krukan på en plats som är varm. Sticklingen behöver ljus, men inte gassande södersol. I början av året kan artificiell belysning krävas.
  6. Håll jorden fuktig men inte våt.

Föröka med bladstickling

Att föröka med en vanlig stickling är den vanligaste metoden för att föröka pelargonen, men att använda en så kallas bladstickling kan också fungera. Det är lite svårare än med en vanlig sticklig, men kräver å andra sidan bara ett enda blad från plantan. Att använda en bladstickling kan vara en lösning när man vill föröka en pelargon som producerar få eller inga vanliga sticklingar. Detta är ganska vanligt hos vissa vildarter och primärhybrider. Odlingsformer av pelargon som tillhör gruppen zonarticpelargoner brukar också behöva förökas via bladsticklingar istället för vanliga släktingar. (De skapades genom att man korsade zonalpelargoner med arten P. articulatum.)

Viktigt: Ibland följer inte alla egenskaper med från moderplantan till den nya plantan när man förökar med bladstickling. Det förekommer till exempel att brokbladiga pelargoner inte ger upphov till brokbladiga dotterplantor när de förökas via bladstickling.

Såhär gör man för att föröka pelargonen med bladstickling

Steg 1: Bladsticklingen

  1. Sterilisera vatten genom att koka det. Låt det svalna och häll i ett rent glas, tills glaset är halvfullt.
  2. Skär till en rundel av skumgummi som motsvarar glasets öppning, så att du skapar ett lock åt glaset. Locket ska vara 2-3 cm tjockt. Skär en skåra i locket, från kanten in mot mitten.
  3. Välj ett blad som är nummer två eller tre från toppen räknat. (Detta för att få ett som är lagom moget.)
  4. Lyft och dra varsamt bladet från stammen. Var försiktig så att du inte förstör fästet, eftersom fästet är platsen där nya rötter och småplantor kan växa ut.
  5. Kontrollera om det finns flikar (överflödiga växtrester) som har följt med från stammen. Skär i så fall bort dem.
  6. Knyt en decimeterlång bit ullgarn ungefär en halv centimeter från bladfästet.
  7. Fukta veken med vattnet i glaset.
  8. För in bladskaftet i skåran i locket, så att bladet står stabilt. Sätt locket på glaset. Justera höjden på bladsticklingen så att veken ligger i vattnet medan själva bladfästet befinner sig ovanför vattnet.
  9. Placera glaset där rumstemperaturen är 20-24 grader C och bladsticklingen får belysning 14-16 timmar per dygn.
  10. Räkna med att det tar minst 15-20 dagar innan du kan se förändringar vid bladfästet. Det kan ta ännu längre tid, så ge inte upp så länge bladet verkar vara friskt.
  11. Efter att rötterna börjat utvecklas dröjer det vanligen ungefär en månad innan man kan se tecken på att en planta har börjat bildas vid bladfästet, men ibland tar det ännu längre tid.

Steg 2: Att skola plantan

  1. Stressa inte, utan vänta tills den lilla plantan vid bladfästet har hunnit utveckla flera blad.
  2. Plantera plantan i en liten kruka i en blandning av såjord och blomjord.
  3. När rötterna fyller krukan är det dags att omplantera i vanlig blomjord i en större kruka.

Föröka med frön

pelargonfrönMer information hittar du i vårt artikel om pelargonfrön.

Hur man förökar pelargoner från frön:

  1. Fyll en kruka eller tråg med såjord och genomfukta den.
  2. Placera fröna på jorden och täck över dem med ett mycket tunt lager vermikulti eller perlit. Fröna är ljusgroende, så de ska inte ned djupt.
  3. Täck krukan med en fiberduk.
  4. Placera krukan där temperaturen är minst 20 grader C. Har du inte någon sådan plats kan du skapa en med hjälp av värmematta och mini-växthus.
  5. Ge plantorna växtbelysning, såvida du inte redan är inne i april månad.
  6. När en planta har fått sitt tredje blad är det dags att plantera över den i en egen kruka. Använd en liten kruka och bra planteringsjord som dränerar väl.Plantan behöver växtbelysning även efter omplanteringen, såvida du inte är inne i april månad redan. Från april kan man låta plantan stå i dagsljus istället, men undvik stark södersol.Fortsätt hålla jorden fuktig.
  7. Några veckor efter omplanteringen bör du börja tillföra pelargonnäring.