Engelsk pelargon

På denna sida

Engelsk pelargon gillar soliga fönsterbrädor och bildar stora blomklasar. Många av dessa plantor har tvåfärgade blommor, och vanlig förekommande färger är vit, röd, mörk purpur, vinröd, rosa och laxrosa. Enkla blommor är vanligast, men det går även att hitta sorter i handeln som får dubbla blommor, eller lockar med extravaganser som fnasiga kronblad eller krusiga kronblad.

Engelska pelargoner brukar dyka upp i blomsterhandeln redan i januari, och kan då behöva artificiell belysning för att hålla sig fina eftersom vi har så lite dagsljus i Sverige under den delen av året.

Rätt skött kan den engelska pelargonen växa till sig till en buske och producera massor av blommor.

engelsk pelargon

Doftar engelsk pelargon?

Ja, den ger ifrån sig den typiska pelargondoften.

Kommer engelska pelargoner från England?

De vilda anfäderna till dessa pelargoner är inte hemmahörandes i England eftersom England ligger utanför pelargonernas naturliga utbredningsområde. Att de hos oss kallas för engelska pelargoner beror på att den här sortens odlade pelargoner förr huvudsakligen importerades till Sverige från England. Alternativa namn är storblommiga pelargoner, fantasipelargoner och drottningpelargoner. På engelska brukar de kallas ”regal pelargonium” vilket betyder kungspelargon eller kunglig pelargon.

Var ska jag ställa min engelska pelargon?

I Sverige brukar engelska pelargoner trivas i hemmets ljusaste fönster, med undantag för de hetaste sommarmånaderna då alltför stark sol kan få blomningen att komma av sig.

När risken för frost är över kan man vänja den vid att stå utomhus under sommarsäsongen. Den måste tas in igen innan första frosten.

Jord

Det är vanligt att engelska pelargoner säljs i jord som innehåller mycket torv. Denna jord är anpassad för de kommersiella odlarnas avancerade bevattningssystem och många pelargoner mår bättre om de planteras om i pelargonjord istället när man fått hem dem. Pelargoner gillar lucker och näringsrik jord som dränerar väl.

Att pyssla om en engelsk pelargon

  • Plocka bort vissnade blad och knoppar. Om någon gren blir dålig, skär bort den.
  • Vattna rikligt under blomningsperioden men låt alltid jorden torka upp en del mellan varje vattning. Jorden ska dock aldrig bli snustorr.
  • När växten inte blommar och växer till sig mycket behöver den mindre vatten. Ju mindre ljus, desto mindre vattning.
  • Man bör ha pelargonnäring i vattnet en gång i veckan från mars till september.

Vinterförvaring

Det brukar vara enklare att få en engelsk pelargon att sätta nya blommor om man låter den vila på vintern. Optimal vinterförvaring är ljus men sval, med en temperatur kring 10-12 grader C.

Varför ser min nya engelska pelargon så ledsen ut?

Om du köper en engelsk pelargon i början av året och ställer den i fönstret är det troligt att den inom två veckor kommer att se ledsen ut. Bladen gulnar, knopparna faller av och plantan verkar inte må bra. De beror nästan alltid på ljusbrist. I Sverige får den inte tillräcklig med dagsljus förrän april (eller ännu senare om man bor långt norr ut). Därför bör man ge den artificiell belysning om man vill att den ska blomma och vara aktiv innan april.

Varför vill min engelska pelargon inte blomma om?

Engelska pelargoner har fått rykte om sig att vara svåra att blomma om. Det finns dock några knep man kan ta till för att öka chansen för omblomning. Första steget är att lära sig att blomknopparna på engelsk pelargon bildas under vinterhalvåret, så att beskära sin planta hårt efter vintervilan innebär att man skär bort blomknopparna. En engelsk pelargon bör inte beskäras senare än oktober, såvida man inte måste ta bort skadade eller sjuka delar.

Som nämnts ovan gillar den engelska pelargonen också att få en sval period under vinter, då den kan vila upp sig. Rekommenderad temperatur är 10-12 grader C. Det får gärna vara ljus och man bara dra ned på vattnandet, inte sluta vattna helt och hållet.