Beskära pelargoner (klippa ner pelargoner)

På denna sida

Vanliga anledningar till att beskära en pelargon:

  • Man vill ansa den rejält inför vinterförvaring.
  • Den tar för stor plats och man vill att den ska bli mindre.
  • Pelargonen har vuxit sig gles och gänglig, och man beskär den för att promota ett mer kompakt växtsätt.
  • Man vill ta sticklingar.

De flesta pelargoner som blivit vanliga som krukväxter är robusta och kräver inte att man är någon expert på att beskära plantor. Många av dem klarar av att skäras ned mycket hårt och kommer att växa tillbaka igen så länge det finns någon nod kvar för nya skott att bildas från.

Man kan beskära pelargoner på många olika vis, beroende på vad man vill åstadkomma. Man kan beskära strax ovanför jorden, skära bort eller ned vissa utvalda grenar, toppa plantan, osv.

Om plantan behöver hjälp på traven för att förgrena sig så skär man av grenen där man vill att den ska förgrena sig. Ju längre ned, desto tidigare hamnar alltså förgreningen. En annan metod är att nöja sig med att toppa; då skär man av toppen på en gren precis ovanför ett blad. Inom några veckor kan du räkna med att nya skott visar sig i bladvecken.

pelargon planta

Måste man beskära sina pelargoner?

Man måste inte beskära sina pelargoner; om du gillar formen och de växer bra kan du låta dem vara som de är. Däremot är det alltid en bra idé att ansa bort vissna delar, och om man vinterförvarar sin pelargon svalt och i mörker kommer det troligen att finnas en hel del att ansa bort när våren kommer. Tänker man vinterförvara svalt och i mörker bör man också ansa bort svaga delar innan vinterförvaringen, för att undvika hälsoproblem under vinterförvaringen.

Redskap

Använd en vass kniv eller sekatör för att beskära pelargonen. Att bryta rekommenderas inte. Se till att verktyget är så vasst att det skär av snarare än krossar / bryter grenarna.

Rengör verktyget mellan varje planta för att undvika att sprida eventuella sjukdomar. Du kan till exempel rengöra med alkohol eller bränna bladen med en tändare.

Varning

Det är mycket vanligt att beskära pelargoner efter vintersäsongen, för att få bort veka eller vissnade delar och uppmuntra plantan att skjuta nya friska skott.

Det finns dock vissa pelargoner som bildar blomskott under vintersäsongen. Om du beskär dem på förvåren riskerar du att ta bort mycket blomskott, vilket kan göra att första blomningen uteblir eller att blomningen försenas. Det finns många rena arter och primärhybrider som faller inom denna kategori, liksom en hel del doftpelargoner, engelska pelargoner och pelargoner som hör till gruppen unika pelargoner. Undersök vad som gäller för just din planta. Kanske är den en sådan som det är bättre att beskära i september/oktober istället.